27 / 04 / 2024

Şerefiye bedelinin tespiti nasıl olur?

Şerefiye bedelinin tespiti nasıl olur?

Şerefiye bedeli,aynı çatı altında bulunan ve aynı özelliklere sahip daireler arasındaki fiyat farkını ifade ediyor. Peki şerefiye bedelinin tespiti nasıl olur?


Şerefiye bedelinin tespiti nasıl olur?

Şerefiye bedeli, tek bir çatı altında yer alan ve aynı niteliklere sahip konutların fiyatlarının bazı kriterler nedeni ile farklı olmasına neden olan bedele deniyor.

Şerefiye bedeli, gerekli verilerin sistem sayim programına girilmesi sonucunda bulunuyor. Peki şerefiye bedelinin tespiti nasıl olur?

Şerefiye bedeli tespit edilirken aşağıda sıralanan unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor:

- Dairenin manzarası

- Dairenin cephesi, 

- Dairenin yönü,

- Dairenin kat durumu

- Dairenin bahçe durumu

- Dairenin gün ışığı

- Dairenin açıklığı

- Dairenin kar irtifası

Buna göre yukarıdaki özelliklerden birinin veya birkaçının evlerde farklılık göstermesi sonucu, bu durum daire fiyatına yansıtılıyor.Örneğin, manzaraya bakan bir ev ile manzaraya bakmayan evin bedeli aynı olmuyor. Buradaki fiyat farkını şerefiye belirliyor. 

Şerefiye bedeli için ilk olarak birtakım gerekli verilerin toplanması gerekiyor. Örneğin, konut adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı gibi..

Daha sonra parsel adı, parsel metrekare alanı ve parsellerde bulunan toplam blok adedi gibi parsele ilişkin bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor.

Bu ve bunun gibi bilgiler ışığında toplanan puanlara göre evin şerefiye hesaplamaları yapılıyor. 

Şerefiye bedeli nereye ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com