27 / 04 / 2024

Şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?

Şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?

Şerefiye bedeli aynı özelliklere sahip ve aynı çatı altında yer alan dairelerin fiyatları arasındaki farka deniyor. Peki şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi? İşte şerefiye bedeline itiraz..


Şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?

Şerefiye ayni proje çatısı altında bulunan taşınmazların değer farklılığı olarak karşımıza çıkıyor. Aynı proje çatısı altında inşa edilen taşınmazların arz ve talep unsurları açısından eşit olmasının imkanı olmuyor.


Bu evlerde olduğu kadar işyerlerinde de geçerli oluyor. Ancak şerefiyeyi toplu konutlardan örneklemek gerekirse inşa edilen hiç bir daire değer olarak bir diğeriyle eşit olmuyor.


Şerefiye farkını etkileyen faktörlerin arasında Manzara, Güneş, Açıklık, Kat irtifası, Gün ışığı, Daire metrekaresi başlıca etkenler olarak karşımıza çıkıyor.


Halk arasında sanıldığı gibi Merkeze uzaklık alışveriş veya okul gibi sosyal tesislere uzaklık ve yakınlık şerefiye farkını etkileyen faktörler arasında bulunmuyor. Peki şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?


Kooperatif; değişik tip ve gruplarda ev yaptırabiliyor. Ancak bu evlerin geçici maliyet olarak fiyatlandırılması, üç kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor. Bu rapor notere tasdik ettirilerek yine noter yoluyla ortaklara tebliğ ediliyor. Ortaklar on beş gün içerisinde bu bedellere itiraz etme hakkına sahip oluyor. 


İtiraz durumunda Teknik heyetten bir, Yönetim Kurulundan bir, itiraz eden ortakların seçeceği bir kişi ile meydana gelecek 3 kişilik yeni kurul, bir kıymet takdirinde bulunuyor. Bu heyetin azaltacağı ve çoğaltacağı bedeller geçici maliyete intikal ettirilerek kesin maliyet bulunuyor. Her ortak bu kesin maliyet bedeline göre ödemelerini yapmak zorunda oluyor. 

Şerefiye farkını neler etkiler?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler