16 / 09 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?

Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?

Ortaklığın giderilmesi davası, taşınır ya da taşınmaz mallar için bağlı bulunulan sulh hukuk mahkemelerinde, davacı dışında kalan paydaşlara karşı açılıyor. Peki ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?


Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?

Hisseli mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.


Medeni Kanun madde 698 ile 699'da açıklanan paylaşım, ortaklığın giderilmesi davasında gerçekleşiyor.


Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.

Uygun olmayan zamanda paylaşma isteğinde bulunulamıyor.


Söz konusu davada iki türlü durum söz konusu oluyor.Bunlardan biri, taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılmaması durumu,ikinci yol ise, taşınmazın bölünmesinin mümkün olduğu durumlar oluyor. Eğer taşınmazın bölünmesi mümkünse bölünme işlemi gerçekleştiriliyor.Peki ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır? 


Ortaklığın giderilmesi davasında satış, bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmüyorsa ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa çıkıyor.


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.Ortaklığın giderilmesi davasında satışa karar verilmesi halinde, söz konusu taşınmaz mal satışı için ihale yapılıyor.

Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com