Ortaklığın giderilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılmaz?
Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılmaz?
Ortaklığın giderilmesi, ortak mülkiyet altında bulunan taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi anlamına geliyor.
Bu davada iki türlü durum söz konusu oluyor.Bunlardan biri, taşınmazın ortaklar arasında paylaştırılmaması durumu,ikinci yol ise, taşınmazın bölünmesinin mümkün olduğu durumlardır. Eğer taşınmazın bölünmesi mümkünse bölünme işlemi gerçekleştiriliyor.
Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında paylaştırılamazsa, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile Sulh Hukuk hakimliğine müracaat edilerek hukuki süreç başlatılabiliyor. Bu genellikle gayrimenkullerde rastlanan bir durum oluyor
Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen şeyin taksim edilebilir olup olmadığını inceliyor, teknik bilirkişileri görevlendiriyor. Gayrimenkulün imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etkenlere de bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça düşebilecekse, paylaşımı seçiliyor, değil ise satışına karar veriliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılmaz?
Ortaklığın giderilmesi(izale-i şuyu) davasının açılamayacağı haller şu şekilde:
Tapusuz taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi istenemiyor.Ortaklar arasında bir idame-i şuyu anlaşması varsa izale-i şuyu davası açılamıyor. Bu anlaşma 10 yıl süreye kadar yapılabilen ve ortaklıkta bulunan gayrimenkulün kullanım şeklini belirleyen bir anlaşma oluyor.
Kamulaştırılan gayrimenkuller ve kamu mallarında ortaklığın giderilmesi istenemiyor. Ancak kamunun bir de özel malları söz konusu oluyor. Bu mallar özel bir kişinin sahip olduğu herhangi maldan farklı olmadığı gibi tapuya da kayıtlı mallar oldukları için ortaklığın giderilmesi davasına konu olabiliyor. Bir devlet okulu bu kapsamda kamu malı olduğu için ortaklığın giderilmesi istenemiyor, ancak üzerinde ortaklık bulunan bir THY uçağında ortaklığın giderilmesinin talep edilmesi mümkün oluyor.
Eşler arasında mal ayrılığı rejimi dışında bir rejim varsa ortaklığın giderilmesi istenemiyor.
Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com