Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre, bir kişinin ölümünden sonra kişinin kendisine kalan miras için ödediği vergiye miras vergisi adı veriliyor.Peki miras vergisi nasıl hesaplanır?İşte miras vergisi hesaplama..
Miras vergisi hesaplama!
Miras Vergisinin konusunu; miraskalan mallar üzerinden alınan Türk vatandaşları ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında intikal eden mallar oluşturuyor.
Miraskalan kişinin tapusunu üzerine alabilmesi için miras vergisini ödemesi zorunlu kılınıyor.Söz konusu miras vergisi, verginin kesinleşmesinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.
Miras vergisi Vergi Dairelerine ödeniyor.Vergiler için beyanname de verilmesi gerekiyor.Miras vergisi mal beyannamesi,bağlı olunan belediyeye veriliyor.
Miras vergisi hesaplama!
Miras vergisi hesaplamaları birkaç husus göz önünde bulundurularak yapılıyor.Bu hususlar;
-Yasal mirasçıların, miras üzerindeki paylarının net bir şekilde belirlenmesi,
-Belirlenen paylar üzerinden istisnai tutarın düşülmesi,
-Ortaya çıkan tutar üzerinden mevzuatta belirtilen oranların hesaplanmasıdır.
Veraset ve İntikal Kanuna göre söz konusu vergi hesaplaması için şu ifade yer alıyor; “Vergi tarifesinin matrah dilim tutarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan dilim tutarlarının yüzde 5 ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. ...”
Miras vergisi 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com