28 / 04 / 2024

Miras vergisi 2015!

 Miras vergisi 2015!

Miras kabul edildikten sonra taşınmaz malın tapusunu alabilmek için miras vergisinin ödenmesi gerekiyor.Peki miras vergisi nasıl hesaplanır?Miras vergisi 2015 ne kadar?İşte miras vergisi 2015..


Miras vergisi 2015!

Miras vergisi vefat gerçekleştiğinde mirasçıların yapması geren işlemler arasında yerini alıyor. Yani veraset ilanı alındıktan sonra mirası kabul edildiği takdirde ölenin tüm vergi borçlarından da sorumlu olunuyor.


Mirası kabul ettikten sonra kalan gayrimenkullerin tapusunu miraskalan kendi üzerine almak için miras vergisi adı altında ödenmesi gereken bir vergi oluyor.


Miras vergisi için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.Miras vergisi için,her mirasçıya düşen mirasın payı belirleniyor,her birinden istisna tutarı düşülüyor ve kalan miktarın vergisi de mevzuattaki gösterilen oranlarda hesaplanıyor. 


Miras vergi ödemeleri,miras vergisinin başlangıcından itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.


Miras vergisi 2015 ne kadar?

Miras vergisi oranları her sene değişiklik gösterebiliyor.1/1/2015 tarihinden itibaren 7338 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;


-Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 161.097 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 322.392 TL),


-İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 3.711 TL,


-Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 3.711 TL olarak dikkate alınıyor.



Veraset ve intikal vergisi için gerekli evraklar!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com