27 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi için gerekli evraklar!

 Veraset ve intikal vergisi için gerekli evraklar!

Miras kalan taşınmazlar için ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisi için bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor.Peki veraset ve intikal vergisi için gerekli evraklar nelerdir?


Veraset ve intikal vergisi için gerekli evraklar!

Türkiye'de bulunan malların veraset bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi oluyor.Malın iktisap ettiği kişi bu vergiyi ödemekle yükümlü oluyor.


Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan kişiler, yurt dışında veraset yoluyla veya hibe yahut karşılıksız herhangi bir tarzda mal edinmeleri halinde de beyanname vermek zorunda kalıyor.


Malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen 1 ay içinde verilen Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;


-Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 4 ay içinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 6 ay içinde,


-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 6 ay içinde, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde 4 ay içinde, 


murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 8 ay içinde,


-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen 1 ay içinde,verilmesi gerekiyor. 


Veraset ve intikal vergisi için gerekli evraklar!

Kendilerine veraset yoluyla veya ivazsız surette intikal eden mallar dolayısıyla veraset ve intikal vergisi beyannamesi düzenleyenler, beyannameyi ilgili vergi dairesine verirken intikal eden malların çeşidine göre bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor.


Bunlar, veraset ilanı, vasiyetname, miras mukavelenamesi, borç ve masraflara ait belgeler, ticari bilanço ve gelir tablosu, gayrimenkuller için, tapunun fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili belediyeden alınmış bir belge, ölüm ve Mirasçılık Bildirimi; Bu bildirim formu, veraset ve intikal vergisini tarha yetkili vergi dairelerinden alınıp doldurulduktan sonra, ölenin son ikametgâhının bağlı olduğu muhtarlığa tasdik ettirilmesi zorunlu oluyor. Ancak, 2007 tarihinden itibaren vergi dairelerince ölenin T.C. Kimlik Numarası ile sorgulama yapılarak nüfus kayıt sisteminden  alınan vefat eden kişinin son ikametgâhını gösterir belgenin alınması mümkün bulunduğundan bu belgenin muhtarlıktan alınması gerekmiyor. 


Veraset vergisi nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com