26 / 04 / 2024

Konut kredisi alma süreci nasıl işler?

Konut kredisi alma süreci nasıl işler?

Konut kredisi, konut finansmanı için kullandırılan bir mortgage türü olarak karşımıza çıkıyor.Peki "konut kredisi alma süreci nasıl işler? Konut kredisi kimler alabilir?" diyorsanız işte yanıtı..


Konut kredisi alma süreci nasıl işler?

Yeterli nakit parası bulunmayan kişiler bankalardan konut kredisi kullanarak ev sahibi olabiliyor. Bankalar, konut kredisi ile uzun vadede düşük faizli olarak ev sahibi olma fırsatı sunuyor.Konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen konut kredisinde ipotek uygulanıyor.


Konut kredisi verilecek olan kişileri bankaların müşteri profilleri belirliyor.Çünkü her bankanın almak istediği risk profili biririnden farklılık gösteriyor. Bu sebeple de, bir bankanın onay vermediği konut kredisi başvurusuna diğer bir banka onay verebiliyor. 


Peki "konut kredisi alma süreci nasıl işler? Konut kredisi kimler alabilir?" diyorsanız işte yanıtı.. 


Bankalardan konut kredisi almak isteyen sabit gelirli kimseler, kimlik, adres, gelir belgesi ve satın alınmak istenilen konutun tapu fotokopisi ile  istediği bankaya giderek konut kredisi için müracaatta bulunabiliyor. 


Söz konusu krediyi kullanmak için ilk başvuru bankaya gidilerek yapılabileceği gibi; internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. Ön talebin onaylanması durumunda kredi için resmi süreç başlıyor.


Daha sonrasında ekspertiz kredi kullanılmak istenen konuta giderek, konutun değerini belirliyor. Ekspertiz konutun ancak yüzde 75'ine kredi verebiliyor. Ekspertiz sonrası hazırlanan rapor bankaya 1 yada 3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin karar veriliyor. 


Kredi talebinin onaylanması halinde kredinin kullandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor. Ortalama bir hafta içinde konut kredisi alma süreci tamamlanmış oluyor.

Konut kredisi iptal edilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com