26 / 04 / 2024

Konut kredisi iptal edilir mi?

Konut kredisi iptal edilir mi?

Ev sahibi olmak isteyen kişiler bankalardan konut kredisi kullanarak ev sahibi olabiliyor.Peki konut kredisi iptal edilir mi? Konut kredisi nasıl iptal edilir?


Konut kredisi iptal edilir mi?

Ev kredisi olarak da bilinen konut kredisi ile nakit parası olmayan ancak ev sahibi olmak isteyen kimseler, uzun vadede düşük faiz oranları ile ev sahibi olabiliyor.


Ancak evin yüzde yüzüne kredi verilmiyor. 3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararına göre konut kredisi en fazla konutun yüzde 75'ine veriliyor. 


Ancak kimi bankalar konutun tamamına kredi vermek adına yüzde 25'lik kısım için ayrı bir kredi hesabı açarak ihtiyaç kredisi adı altında da kredi kullandırabiliyor.


Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus; kullanılan kredilerin aylık taksit ödemelerinin, kayıtlı gelirin yarısını geçmemesi açısından önem teşkil ediyor. Çünkü bu durumda banka ihtiyaç kredisini kullandırmada risk görebiliyor.


Peki konut kredisi iptal edilir mi? Konut kredisi nasıl iptal edilir? diyorsanız işte yanıtı..


Konut kredisinin iptal edilmesi söz konusu olabiliyor. Konut kredisi sözleşmesi imzalanmış ancak tapuda çıkan sorunlardan dolayı satış işlemleri gerçekleşmeyen durumlarda kredi sözleşmesinin banka tarafından iptali gerçekleştirilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili Yargıtay kararı da bulunuyor.


Bu durumda belli oranlarda ceza ödenebiliyor. Buna karşın konut kredisinde henüz sözleşme imzalanmamış ise, bankaya yalnızca kredinin kullanılmak istenmediği söylenebiliyor.

Konut kredisi devredilebilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com