Taşınmaz mal sahibi evini kiraya verirken kiracıdan güvence için depozito talep ediyor.Depozitonun iadesi bazı durumlarda söz konusu olmuyor.Peki kiracı hangi şartlarda depozitosunu geri alamaz?
Kiracı hangi şartlarda depozitosunu geri alamaz?
Ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyor.Kira sözleşmesi yapılırken kira depozitosunun mutlaka belirtilmesi gerekiyor.Kira depozitosu ev sahibine güvence için ödeniyor.Borçlar Kanununda da yer alan hükümlere göre kira depozitosunun üç kira bedelini geçmemesi gerekiyor.
Kira depozitosu için meydana gelebilecek zararın neler olabileceğinin ve boyutlarının belirtilmesi hem kiracı tarafından hem de ev sahibi bakımından daha faydalı oluyor.
Bu şekilde yapılan sözleşmelerde hem mal sahibinin neer istediği açıkça görülmüş oluyor,hem de kiracının dikkat etmesi gereken hususlar belirlenmiş oluyor.
Türk Borçlar Kanunu kapsamında, 342. maddede kira depozitosu maddesi düzenleniyor.Kanuna göre, güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Kiracı hangi şartlarda depozitosunu geri alamaz?
-Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına zarar verilmesi,
-Yönetim giderlerine katılmama,
-Apartman aidatının ödenmemesi ,
-Kira borcunun olması gibi durumların tespit edilmesi halinde, kiracı depozitosunu geri alamıyor.
Kira tespit davası ne zaman açılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com