Ev ya da kiracılık ilişkileri kira sözleşmeleri ile resmileşiyor. Kiracı ve ev sahiplerinin sözleşmeye uygun davranmaya gerekiyor. Peki kira anlaşmazlıkları hangi mahkemede çözülür? diyorsanız işte yanıtı...
Kira anlaşmazlıkları hangi mahkemede çözülür?
6098 Türk Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi şu şekilde tanımlanmış: “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme” olarak karşımıza çıkıyor.
Ev sahibi ile kiracısı arasında yapılan kira sözleşmesine uyulması gerekiyor. Ancak bazen sözleşmeye ayrıkılı davranışlar nedeniyle kiracı ve ev sahibi anlaşmazlığa düşebiliyor. Bu nedenle dava yoluna gidiliyor. Peki kira anlaşmazlıkları hangi mahkemede çözülür? diyorsanız işte yanıtı...
Kira sözleşmesine dayanan her türlü davalar ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.
Eğer kira alacağı yada Tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre görevli mahkeme belirleniyor.
Tahliye davalarının taşınmazın aynına ilişkin olmadığı için ,taşınmaz malın bulunduğu yerde açılması zorunluluğu yoktur. Davalının ikametgahında (HUMK Madde 9) yada Aktin yapıldığı yerde (HUMK Madde 10) ve ya yetki sözleşmesi yapılmış ise belirlenen yerde tahliye davası açılabiliyor.
Ev sahibi kiracıyı hangi durumlarda evden çıkarabilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com