04 / 05 / 2024

Ev sahibi hangi durumlarda kira kontratını feshedebilir?

Ev sahibi hangi durumlarda kira kontratını feshedebilir?

Kiracı ev sahibi ile arasında yaptığı anlaşmaya dair kira kontratı imzalıyor. Peki ev sahibi hangi durumlarda kira kontratını feshedebilir? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahibi hangi durumlarda kira kontratını feshedebilir?

Taşınmaz mal kiralamaları için yapılan kira kontratı taraflara birtakım görev ve sorumluluklar yüklüyor. Sözleşme ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.


Türk Boçlar Kanununa göre taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için önemli nedenlerin varlığı durumunda, kontratı yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.Peki ev sahibi hangi durumlarda kira kontratını feshedebilir? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahibinin kira kontratı feshedebilmesi için aşağıdaki sıralanan nedenlerin birinin ortaya çıkması gerekiyor:


-Mesken ihtiyacı: Ev sahibi, eşi veya çocuklarının kiradaki gayrimenkulü mesken olarak kullanmaya ihtiyaçları varsa bu madde geçerli olur. Kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay sonra dava açılabilir.


-İşyeri ihtiyacı: Ev sahibi, eşi veya çocukları kiradaki gayrimenkulü meslek veya sanat amacıyla işyeri olarak kullanacaksa bu madde uygulanır. Kira kontratının bitimini takiben 1 ay içinde dava açılabilir.


-Esaslı tamir, yeniden inşa veya imar, tevsi, tadil: Ev sahibi gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yapmak istiyorsa bu nedenle evi boşalttırabilir. Kira sözleşmesinin bitimini takiben 1 ay içinde dava açılabilir.


-Yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı: Kiradaki bir gayrimenkulü satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebilir. Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname çekilir, ihtarname tarihinden 6 ay sonra, 1 aylık süre içinde dava açılmalıdır.


-Kira bedelinin ödenmemesi: Kiracının kira bedelini düzenli ödememesi durumunda ev sahibi öncelikle 1 yıl içinde 2 geçerli ihtarname çekebilir ve sonrasında dava açabilir. İhtarname çekilmemişse, kira kontratının bitim tarihi beklenip 1 ay içinde doğrudan dava da açılabilir.


-Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde oturabileceği konutu varsa: Bu durum ev sahibine ihtarnameye gerek olmadan her zaman tahliye davası açabilme hakkı verir.

Ev sahibi ile kiracı arasında kontrat yoksa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com