05 / 05 / 2024

Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

 Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

Taşınmaz malların kiralamalarında ev sahibi ve kiracılar arasında bazen anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Peki ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?


Ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar?

Evve işyeri gibi taşınmaz malların kiralamalarında mal sahibi ve kiracılar karşılıklı olarak bazı haklara ve sorumluluklara sahip oluyor.


Kiracı, belirlenen kira ücretini belirlenen tarihte ödemek ile yükümlü olurken, ev sahibi de taşınmazı belirlenen süre boyunca kiracının kullanımına bırakıyor.


Ev sahibi kiracısına ancak Borçlar Kanun'unda belirtilen yasal gerekçelerin meydana gelmesi halinden dava açabiliyor ve kiracısını evden çıkarabiliyor.


Ev sahibi, eşi veya çocuklarının kiradaki evi mesken olarak kullanmaya ihtiyaçları varsa bu madde geçerli olur. Kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay sonra dava açılabiliyor.Ev sahibi gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yapmak istiyorsa bu nedenle evi boşalttırabilir. Kira sözleşmesinin bitimini takiben 1 ay içinde dava açılabiliyor.


Kiradaki bir evi satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebiliyor. Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname çekiliyor, ihtarname tarihinden 6 ay sonra, 1 aylık süre içinde dava açılıyor.


Kiracının kira bedelini düzenli ödememesi durumunda ev sahibi öncelikle 1 yıl içinde 2 geçerli ihtarname çekebiliyor ve sonrasında dava açabiliyor. İhtarname çekilmemişse, kira kontratının bitim tarihi beklenip 1 ay içinde doğrudan dava da açılabiliyor.


Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde oturabileceği konutu vars  bu durumda ev sahibine ihtarnameye gerek olmadan her zaman tahliye davası açabiliyor. Peki ev sahibi kiracı davalarına hangi mahkeme bakar? diyorsanız işte yanıtı..


Ev sahibi kiracı ile ilgili her türlü davalar ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com