04 / 05 / 2024

Tahliye taahhütnamesi davası hangi mahkemede açılır?

 Tahliye taahhütnamesi davası hangi mahkemede açılır?

Tahliye taahhütnamesi kiralayanla kiracı arasında imzalanıyor. Belgeyi imzalayan kiracı gayrimenkulü boşaltma tarihi ve şartları kiracının da kabul etmiş oluyor.Peki tahliye taaahhütnamesi davası hangi mahkemede açılır?


Tahliye taahhütnamesi davası hangi mahkemede açılır?

Kiracının, kiraladığı konutu belli bir tarihte boşaltacağına dair imzaladığı belge tahliye taahhütnamesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu taahhütname ile, kiracı şartsız olarak tahliye edeceğini beyan etmiş bulunuyor. 

Tahliye taahhütnamesinin geçerli sayılabilmesi için;yazılı bir şekilde olması,ilk kira yılı içerisinde verilmemiş olması, özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor.

Tahliye taahütnamesi noterde yapılabileceği gibi kiracı tarafından kendi el yazısı ile de yazılıp verilebiliyor. Taahhütnamenin noterde yapılması tarafların ilerde sorun yaşamaması adına daha faydalı oluyor. 

Kira sözleşmesi yapılırken alınan tahliye taahhüdü geçersiz sayılıyor. Bu nedenle tahliye taahhütlerinin kira sözleşmesi tarihinden daha sonraki dönemlerde imzalanması gerekiyor.

Tahliye taahhüdü veren ancak buna rağmen evi boşaltmayan kiracılar hakkında dava açılabilmesi veya icra takibi yapılabiliyor.Peki tahliye taahhütnamesi davası hangi mahkemede açılır? 

Taşınmaz sahibi, tahliye taahhütnamesini ilk kira yılının bitimini beklemesi gerekiyor. İkinci kira yılı başlangıç olmak kaydıyla, tarafların belirlediği tarihte kiracının çıkmasını talep edebiliyor. Kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden 1 ay içerisinde gayrimenkulün bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açılabiliyor. 

Tahliye taahhütnamesi nasıl icraya konulur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com