02 / 05 / 2024

Kiracı depozito bedeli 2015!

Kiracı depozito bedeli 2015!

Kiracı depozitosu, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibine verilen güvence olarak ifade ediliyor. Peki kiracı depozito bedeli nedir? İşte kiracı depozito bedeli 2015..


Kiracı depozito bedeli 2015!

Kiracı depozitosu, bir taşınmazın geçici bir süre için kullanımı  sırasında ve o taşınmazın tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar olarak karşımıza çıkıyor. 


Verilen bu depozito bedeli, kiralama ilişkisinin sonunda herhangi bir zarar ve eksik bir kira olmaması durumunda kiracıya geri ödeniyor.


Güvence bedeli olarak da nitelendirilen depozito,ev ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, kanunda belirtilen bedelden yüksek olamıyor. Peki kiracı depozito bedeli nedir?


Kanunen ev ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence bedeli olan depozito üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Örneğin aylık ev kira bedelinizin 1.000 TL olduğunu düşünelim. Gayrimenkul sahibi en fazla 3.000 TL'lik depozito talep edebiliyor. 


Aynı şekilde meskenin aylık kira bedelinin 900 TL olduğunu düşünelim. Mal sahibi en fazla 2.700 TL'lik bir depozito bedeli talep edebiliyor.

Depozito neden alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com