17 / 05 / 2024

Kira depozitosu bankaya mı yatar?

Kira depozitosu bankaya mı yatar?

Güvence bedeli olarak adlandırılan depozito, kiracı tarafından mal sahibine veriliyor.Peki kira depozitosu nereye yatırılacak? Kira depozitosu bankaya mı yatar?


Kira depozitosu bankaya mı yatar?

Depozito bedeli, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için alınıyor.


Kiralama süresinin sonuna gelindiğinde, herhangi bir zararın meydana gelmemesi halinde bu bedel kiracıya teslim ediliyor. Depozito bedeli hesabı ve ödemeleri ile ilgili esaslar Yeni Borçlar Kanunu kapdammında madde 342'de açıklanıyor.


Kanuna göre ev sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedelini talep edebiliyor. Buna göre kira bedeli 900 TL olan kimseden en fazla 27000 TL depozito istenebiliyor. Bu bedelden yüksek miktarda depozito talep edilemiyor.Peki kira depozitosu bankaya mı yatar?


Kira depozitosunun bankaya yatırılması gerekiyor.Borçlar Kanunu, kiraya verenin aldığı depozito bedelinin yalnızca bankaya koyulmasını öngörmüyor. Aynı zamanda bu bedelin tarafların müştereken belirleyecekleri bir ortak hesapta tutulmasını ve taraflardan birinin değil ikisinin de müşterek karar ve imzasıyla çekim yapılabilecek nitelikte bir hesap olmasını da şart koşuyor. 


Dolayısıyla müşterek hesapta tutulan depozito hem kullanılmadığı dönemde faizle değer kazanıyor hem de tarafların keyfiyete dayalı kullanımları ortadan kaldırıyor. 


Kanunda hesaptan elde edilen gelir faiz geliri olarak açıkça belirtildiği için katılım bankalarına hesap açmak yerinde olmuyor.

Ev sahibi depozitoyu vermezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com