20 / 05 / 2024

Kiracı hakları 2015!

Kiracı hakları 2015!

Taşınmaz kiralamalarında ev sahibinin bir takım haklara sahip olmasının yanında kiracının da bazı hakları bulunuyor.Peki kiracı hakları nelerdir? İşte kiracı hakları 2015..


Kiracı hakları 2015!

Gayrimenkul kiralamaları yaparken kiracı ile ev sahibi arasında öncelikle kira sözleşmesi imzalanıyor.Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.


Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmak gibi görevleri bulunuyor.


Bunun yanı sıra kiracının yasal hakları da bulunuyor.

Kiracının yasal hakları, Borçlar Kanunu kapsamında ele alınıyor. 


Kiracı hakları 2015...

*Gayrimenkul sahibi kira sözleşme süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca sözleşme süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu sözleşme kendiliğinden yenileniyor ve süresiz kontrat niteliğine sahip oluyor.


*Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebiliyor; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebiliyor ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebiliyor veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebiliyor.


*Kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebiliyor.


*Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak şartıyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebiliyor.


*Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması durumunda, sözleşme süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.


*Evin demirbaş niteliği taşıyan bölümleri ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibi karşılıyor. Ancak, kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişikliklerden kiracı sorumlu tutuluyor.


*Kiracının apartman yönetiminde fazla bir sorumluluğu olmuyor. Apartman yöneticisi olabilmesi için, ev sahibinin kendisine vekaletname vermesi gerekiyor.


*Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahip oluyor.

Kiracının ödemediği aidat borcunu kim öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com