02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi için son 15 gün!

Kira gelir vergisi beyannamesi için son 15 gün!

Kira Geliri Elde Edenler İçin Yıllık Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberinde kira gelir vergisi elde eden mükelleflerin beyanname zamanı açıklanıyor.Buna göre kira gelir vergisi beyannamesi için son 15 gün bulunuyor..


Kira gelir vergisi beyannamesi için son 15 gün!

Kira gelir vergisi mükellfelerinin 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi kira gelirleri için 1 Mart - 25 Mart 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Buna göre, kira gelir vergisi beyannamesi için son 15 gün bulunuyor.Beyanname verme süresinin son günü eğer resmi tatile denk geliyorsa o halde  resmi tatilden sonraki ilk iş günü de beyannameler verilebiliyor.


Kira gelir vergisi beyannamesini herkes vermiyor.Belirlenen istisna tutarını aşan kişiler beyanda bulunabiliyor.2015 yılı için beyan sınırı meskenler 3 bin 300 TL,işyerlerinde ise 27 bin TL olarak belirleniyor.Belirlenen sınırı aşan kişilerin beyanname verip vergi ödemesini yapması gerekiyor.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyor.Aynı zamanda Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Kira beyannamesi dönemi içinde avmlere standlar kuruluyor ve vergi mükellefleri beyanlarını buradaki standlardan da verebiliyor.


Kira beyannamesi vermede yaşlılar için de özel bir uygulama bulunuyor.60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinden Vergi İletişim Merkezini (VİMER – 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.

Kira beyannamesi vermeme cezası 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com