19 / 04 / 2024

2020 kira gelir vergisi hesaplama!

 2020 kira gelir vergisi hesaplama!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart’a kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini 30 Nisan’a kadar uzattı. Peki kira gelir beyannamesi nasıl hesaplanır?


Konut ve iş yerleri üzerinden belirli miktarlarda kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerekmekte. 31 Mart olarak belirlenen, kira vergisi beyannamelerinin süresi ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uzatıldı. Konuya ilişkin Bakanlığın Twitter hesabından açıklama yapıldı.

SON GÜN ARTIK 30 NİSAN

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2020 tarihine kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 30 Nisan 2020 gün sonuna kadar uzatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, kararın sebebiyle ilgili bir bilgilendirme yapılmadı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisine etkileriyle ilgili düzenlemeler yapılacağını belirtmişti.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

2020 yılında kira beyannamesi vermek için ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine gidilerek ya da gib.gov.tr internet adresine girilerek kolaylıkla beyanname verilebilir. Sistemde yer alan Hazır Beyan sekmesi sayesinde kolayca kira geliri için gerekli işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca bir cep telefonuna da indirilebilen uygulama ile işlemler daha hızlı bir şekilde yapılabilir.

İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üstündeki mükellefler ve okuma yazması olmayanlar ile engelli ve hastalar “444 0 189” numaralı Vergi İletişim Merkezi’nden yardım alabilirler. Bu kimselere randevu sistemine göre Maliye Bakanlığı'ndan bir memur yönlendirilecek. Kira gelirleri vergilerinin ödemesi, Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek.

KİRA GELİR VERGİSİ HESAPLAMA

2020'de kira gelir vergisi hesaplamasında iki farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemler, götürü gider yöntemi ile hesaplama ve gerçek gider yöntemi ile kira gelir vergisi hesaplama şeklinde yapılmaktadır.

 Götürü gider yöntemi ile kira geliri hesaplama

Kira gelir vergisi hesaplamadaki kolay yöntemdir. Bu yöntemde elde edilen toplam kira gelirinden istisna bedeli düşülür ve kalan tutar kaçıncı vergi dilimine giriyorsa ona göre vergilendirme hesaplanır.

Örnek:

2019 yılında elde edilen konut kira geliri toplam 15 bin lira olsun. Götürü gider yöntemine göre hesaplandığında öncelikle bu tutar üzerinden kiraya tabi olmayan istisna tutarı çıkarılır. 2019 yılı için istisna tutar 5 bin 400 liradır.

Şimdi;

15.000 – 5.400 = 9.600 lira. Bu tutar istisna düşüldükten sonra vergiye tabi olan tutardır. 9 bin 600 TL gelir 2019 gelir vergisi diliminde birinci vergi dilimi yani yüzde 15'lik vergi dilimine girdiğinden ödenecek kira vergisi 9.600 x %15= 1.440 TL olacaktır.

Gerçek gider yöntemi ile 2019 kira geliri hesaplama

Kira vergisini gerçek gider yöntemi ile hesaplamak götürü gider yöntemine göre biraz daha uğraştırıcıdır. Bu yöntemde gayrimenkul için yapılan giderler ödenecek kira gelirinden çıkarılır. Gerçek gider yönteminde aşağıdaki ve benzeri belgeye dayandırılabilen harcamalar toplam kira geliri bedelinden düşülebiliyor. Bu giderler şu şekildedir:

– Elektrik, su v.b. harcamaları,

– Konutun sigorta giderleri,

– Konut için verilen harçlar, ödenen vergiler v.b.,

– Bakım ve onarma masrafları,

– Amortisman bedelleri.

Örnek

Elde ettiğiniz konut kira geliri 2019 yılında toplam 19 bin lira olarak hesaplansın. Bu daireye 600 liraya deprem sigortası, 500 lira bakım gideri, 450 lira da elektirik harcandığı hesaplansın. Vergiye tabi olacak kısım için önce toplam kira gelirinden istisna tutarı ve harcama tutarları çıkarılır. Sonra kalan tutar hangi vergi dilimine giriyorsa vergi o oran dilimine bağlı olur. Yani şu şekilde;

Toplam kira geliri: 18 bin lira,

Toplam harcamalar ve istisna tutarı toplamı: 5400 + 600 + 500 + 450 = 6 bin 950 TL

Vergiye tabi olacak kısım: 11 bin 50 TL.

Birinci vergi dilimi yani yüzde 15'e göre ödenecek kira vergisi: 11.050 x %15 = 1.657 TL’dir.

Kira geliri beyannamesinde süre uzatıldı!