28 / 03 / 2024

Kira geliri vergisini kimler ödeyecek?

 Kira geliri vergisini kimler ödeyecek?

2020 yılı boyunca konutunu kiraya vererek kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri, kira gelir vergilerini 2021'de ödeyecek. Peki kira vergisi yılda kaç kez ödenir, kira geliri vergisi nasıl beyan edilir? İşte detaylarıyla kira vergisi...


2020 yılı boyunca konutunu kiraya vererek kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri, kira gelir vergilerini 2021'de ödeyecek. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belli bir kısmı gelir vergisinden istisna sayılıyor. 


Peki kira vergisi yılda kaç kez ödenir, kira geliri vergisi nasıl beyan edilir? İşte detaylarıyla kira geliri vergisi...

Kira Vergisi Nedir?

Kira vergisi, belirli bir mesken ya da konut üzerinden gelir elde eden kişilerin devlete ödediği vergi türü. Kira geliri olan vatandaşların bu durumu bir beyanname ile vergi dairelerine bildirmeleri ve vergiyi ödemeleri gerekli. 


Kira geliri elde ettiği durumda bildirmeyen veya bildirip ödemeyen kişilere faizli şekilde para cezası uygulanıyor. Kira geliri vergisi ödemeleri zorunludur.

Kira Geliri Nasıl Beyan Edilir?

Kira geliri elde eden kişiler, eğer bir konuttan yıllık 4 bin 400 TL ve üzeri, bir iş yerinden 34 bin TL kira geliri elde ediyorsa kira gelirini beyan etmekle yükümlü. 


Kira gelirini beyan etmek için Gelir Dairesi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden online bir şekilde gerekli evrakların aktarılması gerekli ya da konutun ve iş yerinin olduğu ilçedeki vergi dairesine gidilerek kira geliri vergisi beyan edilebilir. 


Kira Geliri Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Yapılır?

Kira geliri vergisi beyanında belirli zamanlar bulunuyor. Bu zamanların dışında kira geliri beyan edilemiyor.


2021 yılının kira geliri beyannameleri 1 Mart itibari ile başlayacak ve Mart ayının sonuna kadar sürecek. Beyanname vermek için ayrılan sürenin son günü hafta sonuna ya da resmi bir tatile denk geldiği takdirde ise hafta sonu ya da resmî tatilden sonra ilk iş günü beyanname vermenin son günü olarak kabul edilir.


Vefat halinde ise mirasçılara beyanname vermek için ölen kişinin ölümü tarihinden başlayarak 4 ay süre verilir. 4 ay içerisinde kira geliri vergisi beyan edilmeli. Beyanname verilmediği sürece ceza ödenir.