17 / 05 / 2024

Kira beyannamesi vermeme cezası 2015!

Kira beyannamesi vermeme cezası 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira geliri elde eden kişilerin beyanname vermesi gerekiyor.Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur?İşte kira beyannamesi vermeme cezası 2015..


Kira beyannamesi vermeme cezası 2015!

İki eşit taksit şeklinde ödenebilen kira gelir vergisini taşınmazlarını kiraya verip gelir elde kişiler ödüyor.Vergiler bir önceki senede kazanılan gelirler için toplanıyor.2014 yılında kira geliri elde eden taşınmaz sahiplerinin 31 Mart tarihine kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor.İkinci ödemeler ise Temmuz ayında yapılıyor.


Vergi ödeyecek olanların 25 Mart'a beyanname vermesi gerekiyor. Beyana tabi geliri  olan mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 2014 yılı için 3.300 TL aşanlar,


-İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanlar, yıllık beyanname vermekle yükümlü oluyor.


Beyannameler vergi dairesinde yada internet üzerinden online olarak verilebiliyor.Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekiyor.Peki kira beyannamesi vermemenin cezası 2015 ne kadar?


Kira gelirini beyan edilmemesi yada yanlış beyan edilmesi durumunda kişiler istisna bedelinin faydalanamıyor.Aynı zamanda vergi yükümlüsü olan kişi adına usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, Gelir Vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Bunlara ilaveten gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor. 


Beyanname vermeden bu şekilde vergi yükümlüsü olan kişilerin, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. 

Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com