06 / 05 / 2024

Depozitomu alamadım ne yapmalıyım?

 Depozitomu alamadım ne yapmalıyım?

Ev kiralamaların güvence bedeli olarak alınan depozitonun, kiralama boyunca herhangi bir problem yaşanmaması halinde kiracıya iade edilmesi gerekiyor. Peki depozitomu alamadım ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı...


Depozitomu alamadım ne yapmalıyım?

Depozito, taşınmaz kiralama aşamasında taşınmaz sahibinin kiracısından talep ettiği güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Depozito bedeli, kiralanan gayrimenkulde hasar tespit edilmesi ve son kiranın ödenmemesi gibi olumsuz durumları için güvence oluyor.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor. 

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor. 


Peki depozitomu alamadım ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı...


Kiralanan taşınmaz malda zararın olmaması halinde yine de ev sahibi depozitoyu geri ödemiyorsa, kiracı hakkını mahkemeye başvurarak arayabiliyor.

Depozito hangi durumlarda iade edilmez?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com