02 / 05 / 2024

Kira beyanı için son 9 gün!

 Kira beyanı için son 9 gün!

Kira gelir vergisi beyan vermeye dayalı bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.Vergi için beyannameler istisna tutarının aşılması durumunda belli bir süre içerisinde veriliyor.Buna göre kira beyanı için son 9 gün..


Kira beyanı için son 9 gün!

Kira gelir vergisi ödemesi için daha öncesinde beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannameyi istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler veriyor.Vergi beyanı vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile internet üzerinden de verilebiliyor.


Beyanname normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname veriliyor.Sisteme;İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.Peki kira beyannamesi son gün ne zaman?


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Buna göre kira beyanları için son 9 gün bulunuyor.


Kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar vergi ziyanı cezası kesiliyor. Ayrıca, konut kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler, 2014 yılı için öngörülen 3 bin 300 lira tutarındaki istisnadan da yararlanamıyor.

Kira beyanname şifresi nasıl alınır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com