19 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyanı için son 2 gün!

Kira gelir vergisi beyanı için son 2 gün!

Gelir Vergisi Kanunu'na göre taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergilendiriliyor. Vergide öncelikle beyan verilmesi gerekiyor. Kira gelir vergisi beyanı için son 2 gün bulunuyor...


Kira gelir vergisi beyanı için son 2 gün!

Ev ve işyeri kiralamalarında elde edilen gelir, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkul sermaye iradı olarak vergiye tabi tutuluyor.


Vergilendirmede istisna tutarlarından yüksek gelir elde eden kimselerin beyan vererek vergi ödemeleri gerekiyor. Buna karşın istisnadan düşük gelir elde eden kimseler vergiden muaf oluyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2015 yılı için 3.600 TL) aşanlar,

- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (205 yılı için 29.000 TL) aşanlar beyanname vermek zorunda oluyor.


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2015 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2016  tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi beyanı için son 2 gün bulunuyor.


Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART - 25 MART 2016 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2015 yılı için 3.600 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Kira gelir vergisi takvimi 2016!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com