28 / 03 / 2024

2016 kira gelir vergisi beyanı için son gün yarın!

2016 kira gelir vergisi beyanı için son gün yarın!

Kira gelir vergisi mükelleflerinin vergi dairesine giderek veya internet üzerinden kira beyannamesi vermesi zorunlu oluyor. 31 Mart tarihinde sona erecek olan 2016 kira gelir vergisi beyanı için son gün yarın...


2016 kira gelir vergisi beyanı için son gün yarın!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenecek kira gelir vergisi için beyannameyi istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler veriyor ve vergi ödüyor.


Beyan sınırını aşmayan gelirler için beyan verilmediği gibi vergi de ödenmiyor. 2015 yılında meskenlerde vergi için istisna sınırı 3 bin 600 TL olup, işyerlerinde ise bu tutar 29 bin TL olarak tespit edildi. 2015 yılında bu sınırları aşanların 2016 yılında beyan verip vergi ödemesi gerekiyor. 


Beyanname verip vermemesi gerektiğine karar veremeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kira beyan testi" bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyan verilmesi gerekip gerekmediği sonuçlanmış oluyor. 

 

1 Ocak 2015 – 31 Aralık 2015 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için en son 31 Mart 2016 tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.31 Mart tarihinde sona erecek olan 2016 kira gelir vergisi beyanı için son gün yarın...


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Kredi kartı ile kira geliri vergisi ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com