14 / 05 / 2024

Kira beyanname şifresi nasıl alınır?

 Kira beyanname şifresi nasıl alınır?

Kira geliri vergisi ödemelerinden önce kira beyanında bulunulması gerekiyor.25 Mart'a kadar verilmesi gereken kira gelir vergisi beyannamesi internetten de verilebiliyor.Peki kira beyanname şifresi nasıl alınır?


Kira beyanname şifresi nasıl alınır?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanununa göre mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor.

Bir önceki sene içerisinde elde edilen kira geliri için ödenen kira gelir vergisinde öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.2014 yılında kira geliri elde edenlerin 2015 yılında beyanname vermesi ve vergi ödemesini yapması gerekiyor.

Beyanname için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üzerinde kira geliri olan mal sahiplerinin gelirlerini beyan etmeleri şart olup, beyanname sınırının altında gelir elde edenler hem beyanname vermiyor hem de vergi ödemesi yapmıyor.

Kira gelir vergisinin beyannamesi Mart ayında, ayın 25'ine kadar veriliyor. Beyanname vergi dairesine gitmeden internet üzerinden online bir şekilde "Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi" ile verilebiliyor.Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi için şifre alınıyor. Peki, kira beyanname şifresi nasıl alınır?

Öncelikle www.gib.gov.tr üzerinden Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ne girişler yapılıyor.Vergi ödeyecek olanlar internet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak veya kendileri için hazırlanmış güvenlik sorularını cevaplayarak Sistem'e giriş yapabiliyor.

Sistem için şifresi bulunmayan mükellefler, "SADECE GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI GELİRİ ELDE EDEN GERÇEK KİŞİLER İÇİN İNTERNET HİZMETLERİ KULLANIM BAŞVURU FORMU" (EK:1) ile herhangi bir vergi dairesine bizzat başvurarak kullanıcı adı, şifre ve parola alabiliyor.

2015 kira gelir vergisi hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com