21 / 05 / 2024

Kimler kira gelir vergisi vermez?

 Kimler kira gelir vergisi vermez?

Evi, işyeri olup bundan kira geliri elde edenler, Mart'ın 25'ine kadar beyanname verip, ayın sonuna kadar da vergisini ödemesi gerekiyor.Peki kimler kira gelir vergisi vermez?


Kimler kira gelir vergisi vermez?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri bazı kurallar dahilinde vergiye tabi tutuluyor. Evini veya işyerini kiraya verenlerden istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor.


Vergi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Verginin 1. taksit ödemesi Mart ayında, 2. taksit ödemesi ise Temmuz ayında yapılıyor.


Kira geliri beyanları gerçek veya götürü gider yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Ancak bazı durumlarda da mal sahibi gelir vergisi ödemiyor veya emsal kira bedeli ödüyor.Gelir Vergisi Kanununda emsal kira bedelinin uygulanmayacağı, yani bu durumda hiç vergi ödenmeyen durumlar belirtiliyor.Peki kimler kira gelir vergisi vermez?


Taşınmaz üstsoy, altsoy ya da kardeşlere bedelsiz olarak kiraya verilmişse, Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda vergi ödemesi yapılmıyor. Öte yandan evin, bedelsiz olarak bir arkadaşın kullanımına bırakılıyorsa emsal kira bedeli ödeniyor.


Aynı zamanda anne, baba, çocuk veya kardeşlerden her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmiş ise bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmıyor. Kardeşler evli ise de eşlerden sadece biri için emsal kira bedeli hesaplanmmıyor.


Vergi ödenmeyen durumlar dışında, kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, emsal kira bedeli esas alınıyor. Bedelsiz olarak kiraya verilen bina ve arazilerin emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılıyor. Bina ve arazide emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli oluyor. O bina ya da arazi için kira takdiri veya tespiti yapılmamışsa; emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5' oluyor. 


Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10'u oluyor. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu'nun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10'u hesaplanıyor.

Kirada oturan kira vergisi öder mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com