19 / 05 / 2024

Kirada oturan kira vergisi öder mi?

 Kirada oturan kira vergisi öder mi?

Taşınmaz kiralamalarında bir sene içerisinde elde edilen kira geliri Gelir Vergisi Kanunu gereğince belli koşullarda vergiye tabi tutuluyor. Peki kirada oturan kira vergisi öder mi?


Kirada oturan kira vergisi öder mi?

Mart'ta beyannamesi verilecek ve ödemesi yapılacak olan vergiler arasında kira gelir vergisi bulunuyor.Kirada evi olanlar, 2014'te yıllık 3 bin 300 liranın üzerinde gelir elde etmeleri durumunda beyanname verip, vergisini ödemek zorunda oluyor.Kira geliri olan ev sahibi mükelleflerin, 25 Mart akşamına kadar beyannamelerini vermesi gerekiyor. 


Yıllık kira gelirinde konutlarda 3 bin 300 lira,işyerlerinde 27 b in lira istisna tutuluyor. Yani yıllık geliri 3 bin 300 lira ve 27 bin lira altında olanlar vergiden muaf oluyor ,beyanname vermiyor, vergi ödemiyor. Kira geliri beyanı 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor.


Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 300 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masraf olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelir 3 bin 300 lira istisna düşülüyor. Ardından beyan edilen masraflar indirilerek, vergi hesaplanıyor.


Hesaplanan vergi için beyannameler 1-25 Mart tarihleri arasında veriliyor.Buna göre beyanname için son 11 gün bulunuyor.Ödemeler ise Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit şeklinde yapılıyor.Bu durumda vergi ödemesi yapacak mükellefler için de birinci taksit ödemesi son günü 31 Mart oluyor.Peki kirada oturan kira vergisi öder mi?


2014 yılı içerisinde 3.300 TL'den fazla konut kira geliri elde etmesi halinde kendisi de kirada oturup kira geliri olanlar beyanname veriyor. Yıl içerisinde konut için ödenen kira tutarının toplamı beyannameden düşürülebiliyor.

Kira gelir vergisi 2015 nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com