29 / 04 / 2024

Kira gelirlerinde muafiyet 2016!

Kira gelirlerinde muafiyet 2016!

Kira gelir vergisi ödemelerinden istisna bedelinden düşük kira geliri elde edenler muaf tutuluyor. Peki 2016 yılında kimler kira gelir vergisi ödemeyecek? İşte kira gelirlerinde muafiyet 2016...


Kira gelirlerinde muafiyet 2016!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve gayrimenkul sermaye iradı, belli koşullarda gelir vergisine tabi oluyor. 


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefleri, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor. 


Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için senede iki eşit taksit halinde vergi ödeniyor.  Konut ve işyeri kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.Peki 2016 yılında kimler kira gelir vergisi ödemeyecek? İşte kira gelirlerinde muafiyet 2016...


Kira gelir vergisi için her yıl konut ve işyerlerinde farklı miktarlarda olmak üzere muafiyet  sınırı belirleniyor. Bu sınırın altındaki gelirler için kira gelir vergisi ödenmiyor.


2016 yılı muafiyet sınırı meskenler için; 3 bin 600 TL

2016 yılı muafiyet sınırı işyerleri için; 29 bin TL olarak belirleniyor. 


Bu miktardan düşük geliri olan kimseler kira gelir vergisinden muaf oluyor. Bu tutarlardan yüksek gelir elde edenlerin ise vergi ödemesi gerekiyor.

Kira geliri beyannamesi formu nasıl doldurulur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com