23 / 04 / 2024

Kira vergisinden nasıl muaf olunur?

Kira vergisinden nasıl muaf olunur?

2014 yılı içerisinde elde edilen gayrimenkul kira gelirleri için, 2015 yılında kira gelir vergisi ödeniyor. Peki kimler kira gelir vergisi ödemez? Kira vergisinden nasıl muaf olunur? İşte kira vergisi muafiyeti 2015..


Kira vergisinden nasıl muaf olunur?

Mesken ve işyerlerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor.Mükellefler, vergileri için öncelikle beyan veriyor. Beyannamelerin Mart ayında verilmiş olması gerekiyordu.2 eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde 1. taksiti de Mart ayında ödendi. 2. taksit ödemeleri ise 2 gün sonra sona eriyor.


Peki kimler kira gelir vergisi ödemez? Kira vergisinden nasıl muaf olunur? diyorsanız işte yanıtı..


Kira gelir vergisi için her yıl istisna sınırı belirleniyor. Bu istisna sınırı mesken ve işyerlerinde farklı tutarlarda tespit ediliyor.belirlenen istisna sınırını geçmeyenler kira vergisinden muaf oluyor.Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek kalmıyor.


Aynı zamanda işyerinde ise 27.000 TL'nin altında gelir elde eden kişilerin beyanname vermeleri ve vergi ödemeleri gerekmiyor.Vergiden muaf olmayanların ise;

-Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

-Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

-Anlaşmalı bankalardan,

-Tüm vergi dairelerinden vergilerini ödemeleri gerekiyor.

Online kira vergisi ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com