28 / 04 / 2024

Kimler kira gelir vergisi vermez?

Kimler kira gelir vergisi vermez?

1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kira geliri elde eden taşınmaz sahipleri, 2016 yılında kira gelir vergisi mükellefi olabiliyor. Peki kimler kira gelir vergisi vermez? diyorsanız işte yanıtı...


Kimler kira gelir vergisi vermez?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefleri, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameyi, istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler veriyor. Peki kimler kira gelir vergisi vermez? diyorsanız işte yanıtı...


Her sene belirlenen istisna sınırının altında kira geliri elde edenler vergiden muaf tutuluyor.


Kira gelir vergisi için her sene mesken ve işyerlerinde farklı miktarlarda olmak üzere istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın altındaki gelirler için kira gelir vergisi ödenmiyor.


2016 yılı muafiyet sınırı meskenler için; 3 bin 600 TL

2016 yılı muafiyet sınırı işyerleri için; 29 bin TL olarak belirlendi. 2015 yılında bu tutarlardan daha az gelir elde edenler vergiye tabi olmuyor. 


Mükellefleri ise vergilerini Mart ve Temmuz aylarında 2 taksit şeklinde  bağlı bulunulan vergi dairesine ve tahsile yetkili banka şubelerine ödeyebiliyor. 

Kira gelir vergisi anlaşmalı bankalar 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com