05 / 12 / 2024

İzale-i şuyu davasında satış nasıl olur?

İzale-i şuyu davasında satış nasıl olur?

Paylı taşınmaza sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını izale-i şuyu davası ile isteyebiliyor.Peki izale-i şuyu davasında satış nasıl olur?


İzale-i şuyu davasında satış nasıl olur?

İzale-i şuyu davası,paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her birinin, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça malın paylaşılması isteyebilme hakkı sonucunda açılıyor.


İzale-i şuyu davası bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak açılabiliyor. İzale-i şuyu davasında yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan mülkiyet hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.


Paydaşların paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on senelik süre ile sınırlandırılabiliyor.Mülkiyetlerde paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı oluyor ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Paydaşlığın giderilmesi davasını tek bir paydaş açabileceği gibi paydaşlar bir araya gelerek de açabiliyor. Bu dava sadece tapuda paydaş olarak görülen şahıslar tarafından açılabiliyor ve davacı olmayan kişilere yönelik oluyor.


İzale-i şuyu davası ile mülkiyet sahipleri arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi, mülkiyetin bölünmesi veya açık arttırma yoluyla satılıp, satış bedelinin paylaştırılması amaçlanıyor. Peki, izale-i şuyu davasında satış nasıl olur?


İzale-i şuyu davasında satış, bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünemiyorsa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. 


Satışın ortaklar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.İzale-i şuyu davasında satışa karar verilmesi durumunda, söz konusu mülkiyet  satışı için ihale yapılıyor.

İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com