05 / 05 / 2024

İzale-i şuyu davası nedir?

 İzale-i şuyu davası nedir?

Ortaklığın giderilmesi anlamına da gelen İzale-i şuyu davasına Medeni Kanunda yer veriliyor.Peki izale-i şuyu davası nedir?İzale-i şuyu davası nasıl açılır?İşte izale-i şuyu davası..


İzale-i şuyu davası nedir?

İzale-i şuyu davası, paylaşma,malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık yada arttırmayla satılarak bedelinin bölüştürülmesi olarak tanımlanıyor.Mahkeme, bu taşınmaz mal bölünebilir durumdaysa eşit bir şekilde paylaştırılmasına, bölünür durumda değil ise açık artırma yolu ile satılmasını sağlıyor. 


İzale-i şuyu davasını Medeni Kanun düzenliyor.Açılan dava sonucunda paylar paydaşlara da satılabiliniyor. Paydaşlara satılabilinmesi için tüm ortakların onay vermesi gerekiyor.


Paylaşma biçiminde uyum sağlanamaz ise,paydaşlardan birinin isteği üzerine hakim,malın aynen bölüştürülüp paylaştırılmasına,bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor.


Durum ve koşullara uygun görülmeyen bölme işlemi ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.


İzale-i şuyu davası nasıl açılır?


Paylı mülkiyete sahip olanlar malın bölüşmesini isteyebiliyor.İzale-i şuyu davası açma hakkını kullanmak isteyenler için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurması gerekiyor.


Satış kararı temyiz edilmiş ve yargıtay tarafından da onaylanmış ise, satış dosyası oluşturuluyor. Hakim, işlemi yapmak üzere dosyayı satış memurluğuna sunuyor. Bilirkişiler tarafından mal hakkında rapor hazırlanıyor.Bu rapor taraflara bildiriliyor.


İhalenin feshi yolunda açılan dava red ediliyor ve karar kesinleşirse, satış memuru taksim tablosu düzenleniyor, taraflara tebliğ ediyor. İlgili tapu, trafik ve benzeri dairesine alıcı adına tescilin yapılmasını emreden müzekkeresini gönderir ve dava konusu maldaki ortaklık son buluyor. 



Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com