23 / 11 / 2024

İskan raporu nasıl alınır?

İskan raporu nasıl alınır?

İnşaat çalışmaları bitmiş olan yapıda oturmaya başlanabilmesi için iskan raporunun alınmış olması gerekiyor.Peki iskan raporu nasıl alınır?


İskan raporu nasıl alınır?

Bir yapıya iskan raporu alınabilmek için ilk şart, yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması olarak karşımıza çıkıyor. Yapıya iskan raporu almak için yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor.


Yapı iskan raporunda, inşaatın sona erme tarihi, tapu kaydı, adresi, bağımsız bölümlerin cinsleri, numaraları, arsa payları, metrekareleri, sınıfları, mal sahiplerinin bilgileri yer alıyor.


İskan raporu  alınabilmesi için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin gerekli belgeleri temin edip,dilekçe yazıp belediyeye başvuru yapması gerekiyor.Aynı zamanda iskan harcını da ödemesi gerekiyor.


Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek belirlemeler yapıyor.


Yapılan kontroller sonrasında, yapıda herhangi bir teknik eksiklik yoksa yapı sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak  TEDAŞ, TÜRK Telekominikasyon A.Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, elektirik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları ile ilgili teknik raporlarla, yapının fenni sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi Yapı kullanma İzni Amirliğine vermesi isteniyor. Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra yapı için Genel İskan Raporu düzenleniyor. 


İskan raporu olmayan yapılar resmi olarak hala inşaat olarak gözüküyor. Bu sebeple mesken abonelikleri değil, şantiye abonelikleri alınıyor. Şantiye aboneliği nedeniyle de mal sahiplerine fazladan faturalandırma yapılıyor.

İskan almak için gerekli belgeler 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com