29 / 03 / 2024

Ferdi iskan raporu nedir?

Ferdi iskan raporu nedir?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan yapıda oturumun başlaması için iskandan sonra, ferdi iskan raporunun alınması gerekiyor. Peki ferdi iskan raporu nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Ferdi iskan raporu nedir?

İskan belgesi, söz konusu yapının tasdiklenen projesine uygun olarak yapıldığını ve bu nedenle yapıda kullanımına izin verildiğini gösteriyor. Fakat, inşaat çalışmaları biten bir yapıda oturumun başlayabilmesi için yalnız iskan belgesinin alınmış olması yetmiyor. Bağımsız bölüm sahiplerinin de bağlı olunan belediyeden ferdi iskan raporu almaları gerekiyor.Peki ferdi iskan raporu nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Ferdi iskan raporu, mevzuatta “Bağımsız bölüm sahiplerinin müracaatı ile her bağımsız bölüm için ayrı ayrı düzenlenen ruhsat niteliğindeki izin belgesidir." şeklinde tanımlanıyor.


Ferdi iskan raporunun alınmadığı bağımsız bölümlerde su, elektrik ve doğalgaz gibi abonelikler onaylanmıyor.Söz konusu izin raporunun alınabilmesi için belediyeye gerekli belgelerin temin edilmesi ve ferdi iskan maliyeti nin ödenmesi gerekiyor. 


Söz konusu ferdi iskan raporu, konutun bulunduğu bölgenin bağlı olduğu belediyeden başvurularak alınıyor. Bağımsız bölüm sahibinin gerekli evrakları temin edip gitmesi, başvuru için yeterli oluyor. 


Türkiye’deki yapıların %60’ına yakınının iskan izni bulunmuyor. Bunun nedeni ise, inşaatı yapan firma, inşaatı projesine uygun yapmamış olabilir veya kanuni prosedüre bağlı olarak ödenmesi gereken harçlar ödenmemiş olabiliyor. 

İskanı alınmamış daire kiralanır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com