18 / 04 / 2024

Müteahhit iskan raporu almıyor ne yapmalıyım?

 Müteahhit iskan raporu almıyor ne yapmalıyım?

Ruhsatlı olarak inşa edilen binanın inşaat çalışmalarının bitmesi halinde iskan raporu alınması gerekiyor.Peki müteahhit iskan raporu almıyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı..


Müteahhit iskan raporu almıyor ne yapmalıyım?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen belgeye iskan raporu deniyor.


Bu raporun alınmaması durumunda, hak sahipleri için sorun teşkil edilebiliyor.Bir yapıya iskan raporu alınmaması demek, bu yapının resmide hala inşaat olarak gözükmesi demek oluyor. 


İskan raporu almak için inşaat sahibinin, müteahhidinin veya yetkilisinin bir dilekçe ile Belediyeye başvurması gerekiyor.


Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar. Binanın herhangi bir teknik eksikliği yoksa mak sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak MESKİ, TEDAŞ, TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, elektrik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları ile ilgili teknik raporlarla, yapının fenni sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi. Yapı kullanma İzni Amirliğine vermesi isteniyor. 


Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra yapı için Genel İskan Raporu düzenleniyor.Peki müteahhit iskan raporu almıyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı..


İskan raporu almayan müteahhite karşı Sulh Hukuk Mahkemesinde yasal süreç başlatılabiliyor. Mahkeme bu durumda müteahhiti iskan raporu almaya mecbur tutuyor. Mahkeme dışında sorunun çözümünün tercih edilmesi durumunda; müteahhitin borçlarının ödenmesi ve müteahhite rücu edilebilmesi mümkün oluyor.

İskan raporu alınmazsa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri