25 / 04 / 2024

İskan raporu ne kadar sürede alınır?

İskan raporu ne kadar sürede alınır?

İskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenlenen belge olarak biliniyor. Peki iskan raporu ne kadar sürede alınır?


İskan raporu ne kadar sürede alınır?

Yapıların yasal olarak kullanılabilmesi için iskan belgesinin alınmış olması gerekiyor. İskan belgesi; ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak tanımlanıyor.


İskan raporu almak için inşaat sahibi ilgili belediyeye dilekçe ile başvuru yapıyor.Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek belirlniyor. 


Binanın herhangi bir teknik eksikliği yok ise mak sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak MESKİ, TEDAŞ, TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, elektrik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları ile ilgili teknik raporlarla, yapının fenni sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi Yapı kullanma İzni Amirliğine vermesi isteniyor. Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra yapı için Genel İskan Raporu düzenleniyor.Peki iskan raporu ne kadar sürede alınır?


İskan raporunun düzenlemesi ve projeye uygun sonucunun gelmesi 30 günlük bir zamanda gerçekleşiyor.


Bu belgenin alınmadığı yapılar, elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikleri mesken tarifesinden değil, şantiye tarifesinden ödüyor.

İskan harcı ne kadar tutar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com