Binaların yasal olarak kullanılabilmesi için iskan raporunun alınmış olması gerekiyor. Ancak iskan raporu olmayan binalar bazı olanaklardan mahrum kalıyor.Peki iskanı olmayan daireye kredi verilir mi?
İskanı olmayan daireye kredi verilir mi?
Binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge iskan raporu olarak ifade ediliyor.İskan raporu yapının projeye uygun olarak bitirildiğini gösterdiği için yapı inşa edilmeden verilemiyor.
Yapı tamamen inşa edildikten sonra mal sahibi ya da yapı ile ilgili kişinin belediyeye gerekli belgelerle ve dilekçe ile başvurmasıyla işlemler başlamış oluyor.
Yapılan müracaat üzerine yapının ruhsat ve belgelere uygun olarak inşa edilip edilmediği kontrol ediliyor. Yapının projeye uygun yapılması ve fen bakımından kullanımının bir sorun teşkil etmemesi gerekiyor.
Bütün bunlar belediyenin yapı ile ilgili teknik elemanlarının testinden geçiyor. Yapı uygun bulunduktan sonra yapının fenni mesulü ve proje mükellefinden bitim belgesi, sivil savunmadan uygunluk yazısı, SSK’dan borcu olmadığına dair belge alınıyor. Tüm evraklar iskan servisinde toplanıyor. Bina projeye, ruhsata uygun yapılması ve gerekli eklerin toplanmasıyla da iskan raporu veriliyor.
İskan raporu almak için harç da yatırmak gerekiyor. Aynı zamanda kat mülkiyetine de çevirmek için belli harçlar ödeniyor. Bu harçlar belediyeden belediyeye farklılık gösterebiliyor.
Bir yapıya iskan raporunun alınmaması durumunda birtakım yaptırımlar uygulanıyor.İskan raporunun alınmadığı yapılar, elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikleri mesken tarifesinden değil, şantiye tarifesinden ödeniyor.Peki iskanı olmayan daireye kredi verilir mi?
İskan raporu alınmamış olan konutlara bankalar bazen konut kredisi vermeyebiliyor. Konut alırken tapu tipinin Kat Mülkiyeti (iskanı alınmış) olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor ve Kat Mülkiyeti tapulu gayrimenkul alımına önem verilmesi gerekiyor.
Müteahhit iskan raporu almıyor ne yapmalıyım?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler