29 / 03 / 2024

İskanı olmayan eve kredi çıkar mı?

 İskanı olmayan eve kredi çıkar mı?

İskan raporu, inşaat çalışmaları tamamlanan yapının resmi olarak bittiğini ve mimari projesine uygun olarak inşa edildiğini gösteriyor. Peki iskanı olmayan eve kredi çıkar mı?


İskanı olmayan eve kredi çıkar mı?

İnşaat çalışmaları sona eren bir yapı için, oturma izni olarak da bilinen iskan raporunun alınması gerekiyor.İskan raporu; Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak tanımlanıyor.


Söz konusu iskan raporu, Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenleniyor.


Ancak, binaya; inşaatının tasdikli projeye uygun yapılmaması; imara uygun yapılmaması durumunda ve kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan raporu verilmiyor.


İskanı alınmamış taşınmaz mallara birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi yer alıyor.Aynı şekilde elektrik faturası da yüksekten ödeniyor.Peki iskanı olmayan eve kredi çıkar mı?


İskan raporu alınmamış olan gayrimenkullere kimi bankalar kredi verirken kimi bankalar kredi veremeyebiliyor. Konut Alırken tapu tipinin Kat Mülkiyeti (iskanı alınmış) olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor ve Kat Mülkiyeti tapulu gayrimenkul alımına önem verilmesi gerekiyor.

İskan harcı ne kadar tutar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler