23 / 04 / 2024

İskan raporu alınmazsa ne olur?

İskan raporu alınmazsa ne olur?

Bir binanın inşaat çalışmaları bittikten sonra tasdiklenen projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığına bakılarak iskan raporu veriliyor.Peki iskan raporu alınmazsa ne olur?


İskan raporu alınmazsa ne olur?

Yapı kullanma izin belgesi olarakta bilinen iskan raporu, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteriyor.


Belediyelerin İmar birimlerinden alınan bu rapor, binanın oturulabilir olduğunu; kişilerin can ve mal güvenliği açısından sakıncası olmadığını ortaya koyuyor.


Söz konusu iskan raporunda ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihine, tapu kaydına, adresine, bağımsız bölümlerin cinslerine, numaralarına, arsa paylarına, metrekarelerine, sınıflarına, mal sahiplerine yer veriliyor.


Bir binaya iskan alınabilmesi için, ilk olarak ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor.


İnşaat çalışmaları tamamlanmayan; mimari projesinde belirtildiği gibi inşa edilmeyen binaya iskan raporu verilmiyor.Peki iskan raporu alınmazsa ne olur?


İskan raporu alınmamış yapılar için bazı yaptırımlar bulunuyor.İskan raporu alınmayan binalarda; 


-İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanıyor.Bu da faturanın yüksekten ödenmesi anlamına geliyor


-Elektrik faturası da iskan raporu alınmamışsa yüksek geliyor.


-Aynı zamanda oturuma izin verilmemiş ve iskan raporu alınmamış olan yapılara bazı bankalar kredi vermiyor. 

İskan raporu harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com