18 / 05 / 2024

İskan olmayan daire alınır mı?

 İskan olmayan daire alınır mı?

İnşaatı biten bir yapının onaylanan projesine uygun yapılmaması durumunda iskan belgesi verilmiyor.Peki iskan olmayan daire alınır mı?


İskan olmayan daire alınır mı?

Oturma izin belgesi yada yapı kullana izin belgesi olarakta bilinen iskan, inşa edilen bir binanın tasdik edilen projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı göz önünde bulundurularak, uygun olması durumunda binada oturma için veriliyor.


İskan alınabilmesi için, bazı belgelerin tamamlanması gerekiyor. İskan için gereken belgeler belediyeden belediyeye değişmekle birlikte aşağıdaki gibidir;


- Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom Olur Yazısı,

- Proje Müellifleri Raporu, 

- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

- Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

- Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.


Bu belgelerin temin edilmesi halinde ilgili belediyeye gidip iskan belgesi için başvurulabiliyor.


İnşaatı tamamlanmış ancak müteaahhitin, binayı inşaatı tasdikli projeye ve imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi durumunda iskan izni verilmiyor. Peki iskan olmayan daire alınır mı?


İskan olmaya dairede oturulabiliyor fakat iskansız dairelere ciddi yaptırımlar uygulanıyor.Bu yaptırımlar arasında su faturasının ve elektrik faturasının yüksek ödenmesi bulunuyor.


Aynı zamanda iskansız dairede oturmak ileriye dönük daha büyük sorunlar da yaratabiliyor.Çünkü iskansız daireler için her an tapudan dahi olma ihtimali bulunuyor.

İskansız eve kredi çıkar mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com