24 / 04 / 2024

İskan ve imar sorunu çözüme kavuşuyor!

İskan ve imar sorunu çözüme kavuşuyor!

İskan ve imar sorunu çözüme kavuşacak. İmar barışı dahilinde çürük olmayan, iskânsız yapılar kayıt altına alınacak ve iskan verilecek. İskan bina inşaat maliyetinin yüzde 3’ü karşılığında olacak.


Bina inşaat maliyetinin yüzde 3'ü karşılığında olacak iskan 100 metrekate ev için ortalama 1896 lira demek.

 

Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 15 milyon ihtilaflı yapıyı imar barışıyla kayıt altına alma planının detayları ortaya çıkıyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 26 milyon yapının yüzde 60’ını ilgilendiren kaçak yapılaşma sorununun çözümü için çürük olmayan bağımsız birimlerde vatandaşın imara ve iskâna aykırılığını bildirdi. 


Özhaseki, cüzi bir ücret ödenmesi karşılığında kayıt altına alınmasını öngören düzenlemeyi Meclis’ten çıkaracaklarını söyledi. 



3 MİLYAR TL KAYNAK


Gelir İdaresi Başkanlığı’nın emlak vergisi için kullandığı bina inşaat maliyet bedellerinin gösterildiği cetvel baz alınarak hesap yapıldı. Buna göre konutlar için bu tutar 750 liradan başlangıç gösteriyor ve  4 bin 548 liraya kadar yükseliyor. 


Lüks ve birinci sınıf inşaatlar çıkarıldığında ortalama 100 metrekarelik bir ev için iskân karşılığı ödenecek tutar bin 340 ile bin 896 lira olacak. 


İskan ve imar sorunu çözüme kavuşuyor!

 


‘SEKTÖRE HAREKETLİLİK GETİRİR’


İskan ve imar sorunu çözüme kavuşuyor!


Uygulamanın sektöre hareket getirceğini söyleyen GYODER Yönetim Kurulu üyesi mimar Murat Kalsın, “Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları SPK’ya tabi oldukları için iskânı olmayan bağımsız birimler için herhangi bir tasarrufta bulunamıyorlar. Bu uygulama, şu an boş olan ticari ve ofis birimlerine talebi artırır ve sektöre canlılık getirir” dedi.



İskan ve imar sorunu çözüme kavuşuyor!


İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da konuyu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiğini belirterek, “Bu binalardan alınacak harçların ‘Afet Yasası’ için gerekli olan kamulaştırma bedeli ve kira yardımı bütçelerine harcanacak olması da, sektörümüzde çok güçlü bir görevdeşlik yaratacaktır” dedi.



İskan ve imar sorunu çözüme kavuşuyor!


GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de kayıt altına alınan yapılarla birlikte emlak vergisindeki eksik tahsilatların alınabileceğini belirterek, böylece vatandaşlar arasında eşitlik sağlanacağını dile getirdi.