23 / 04 / 2024

İskanı olmayan eve doğalgaz bağlanır mı?

İskanı olmayan eve doğalgaz bağlanır mı?

Bir yapının ruhsatlı projesine veya bölgenin imar planına uygun olarak inşa edilmemesi ya da belirtilen süre içerisinde inşaatının bitmemesi halinde, yapıya iskan verilmiyor.Peki iskanı olmayan eve doğalgaz bağlanır mı?


İskanı olmayan eve doğalgaz bağlanır mı?

İskan raporu, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenen belge olarak karşımıza çıkıyor.

Ruhsatına uygun olarak inşa edilmeyen veya borcu bulunan binalara belediye tarafından iskan raporu verilmiyor. 

Belediyeler; iskan raporu vermek  için; binaya ilişkin tapu örneği, yapı ruhsatı; vergi dairesi ilişik kesme belgesi, ssk ilişiksizlik belgesi, su-elektrik borcu olmadığını gösterir belgeler ve yapı denetim uygunluk formu gibi belgelerin temin edilmesini istiyor.

İskan raporu alınabilmesi için yapı nedeniyle kamu kurumlarına sigorta, vergi; su elektrik borcu bulunmaması ve yapının imar kurallarına uygun imal edilmiş olması gerekiyor.

İskan raporu olmayan bir bina maliki veya böyle bir yerden konut-işyeri satın alacak olanlar, yukarıda belirtilen hususları iyice araştırması gerekiyor.

Daire alımında seçici davranan tüketiciler de iskan raporu olmayan bir daireyi satın almayı tercih etmiyor. İskansız daire İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden uyguluyor, elektrik faturası da aynı şekilde yüksek tarifeden uygulanıyor. Peki, iskansız eve doğalgaz bağlanır mı?

İskan raporu diğer adıyla yapı kullanma izin belgesi alınmadan, doğalgaz abonelikleri de yapılamıyor.

İskanı olmayan daireye kredi verilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com