29 / 03 / 2024

İskanı olmayan ev satın alınır mı?

İskanı olmayan ev satın alınır mı?

Ruhsatına uygun olarak inşa edilmeyen veya borcu bulunan yapılara belediye tarafından iskan belgesi verilmiyor.Peki iskanı olmayan ev satın alınır mı?


İskanı olmayan ev satın alınır mı?

Yapı kullanma izin belgesi olarak da bilinen iskan, belediyeden inşaat çalışmaları biten yapılar için alınıyor. İskan belgesi Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından veriliyor.


İskan belgesi; binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. 


Yapının iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının sona ermiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


Ruhsatına uygun olarak inşa edilmeyen veya borcu bulunan binalara belediye tarafından iskan belgesi verilmiyor.Peki iskanı olmayan ev satın alınır mı? diyorsanız işte yanıtı..


İskansız binadan ev almak isteyen kişilerin konutun yasal olarak tamamlanmamış bir yapı olduğunu bilmesi gerekiyor.


İskanı olamayan yapılar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.


Ayrıca; binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek yükümlülüğünü de üstlenmek söz konusu olabiliyor.


Tüm bu yaptırımları kabul eden kişiler iskanı olmayan binadan ev satın alabiliyor.

İskan harcı ne kadar tutar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com