28 / 03 / 2024

İmar planı nasıl alınır?

 İmar planı nasıl alınır?

İmar uygulaması yapılan yerin tüm adalarını,yollarını bütün ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana uygulama imar planı deniyor.Peki imar planı nasıl alınır?


İmar planı nasıl alınır?

İmar uygulaması yapılan yapının adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana uygulama imar planı adı veriliyor.


Mevzi imar planı ise; Mevcut imar planı sınırları dışında olup bu planla bütünleşmeyen bir konumdaki alanlar üzerinde hazırlanan ve sosyal ve teknik alt yapı gereksinimleri kendi bünyesinde sağlanmış olan plan olarak tanımlanıyor.


İmar Parseli de, imar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin imar mevzuatı ve imar planı esaslarına göre düzenlenmiş şekli olurken, kadastro parseli ise, kadastro yapıldığı zaman kadastro adaları içinde bulunan mülkiyeti tescilli parsel oluyor.


Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşları tarafından  imar planı hazırlanıyor.


İmar durumu öğrenilmek istenilen yer için 1 ay içinde belediye tarafından onaylanan alana gidilmesi gerekiyor.


İmar planına itiraz söz konusu olabiliyor.İmar planlarına yapılan itirazlar Belediye Meclisi tarafından incelenerek, on beş gün içinde karara bağlanıyor. 


İmar planları, askı süresi tamamlanmadığı sürece henüz kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem niteliğine dönüşmediği için askı süresi tamamlanmadan imar planlarına karşı iptal davası da açılabiliyor.



İmar durumu nasıl öğrenilir?




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com