20 / 05 / 2024

Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?

Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?

Gayrimenkulün sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye hisseli tapu adı veriliyor.Peki hisseli tapu satışı nasıl olur?


Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?

Gayrimenkul sahibi olurken dikkat edilmesi gereken konuların başında hisseli tapu geliyor. Bir gayrimenkulün sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem taşıyor.


Ortaklar kendi aralarında anlaşarak rıza i taksim sözleşmesi adında bir sözleşme ile oturacakları yerleri belirleyebiliyor. Hisseli tapulu bir taşınmaz malı satın alırken banka kredisi kullanılmıyor. Peki hisseli tapu satışı nasıl olur?


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.


Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açılabiliyor. Böyle bir durumun yaşanmaması için satış gününde tüm hissedarların paylarını satması gerekiyor. 


Hisseli tapu satışı için bazı evrakların da temin edilmesi gerekiyor.Bu evraklar şu şekilde:


1.Tapu Aslı veya Fotokopisi

2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.

Hisseli tapu nasıl bölünür?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com