26 / 04 / 2024

Hisse devri masrafı 2016!

Hisse devri masrafı 2016!

Hisseli tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu çeşidi olarak biliniyor. Tapu hissesi satışı ve devri yapılabiliyor. İşte hisse devri masrafı 2016...


Hisse devri masrafı 2016!

Hisseli tapu, bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu taşınmaz malın kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ortaklardan hangisinin, gayrimenkulün hangi bölümüne sahip olduğu ise tapuda belirtilmiyor.


Tapu hisse devri, miras payının devri şeklinde yapılıyorsa, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamını taşıyor. Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor. Peki 


Hisse devri masrafı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...

 

Tapuda hisse devri masrafları 2016...

-Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


-Eğer hisse bağış yolu ile devrediliyorsa taşınmazın değeri üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesi yapılıyor.


-Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.  2016 yılında döner sermaye bedelleri 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.


Hisseli tarla tapusu nasıl bölünür?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com