28 / 03 / 2024

Hisseli tapu şahsi tapuya nasıl çevrilir?

 Hisseli tapu şahsi tapuya nasıl çevrilir?

Tapular tek bir şahsa ait olabildiği gibi birkaç kişiye ait olup hisseli de olabiliyor. Hisseli tapular tek tapuya çevrilmek istenebiliyor. Peki hisseli tapu şahsi tapuya nasıl çevrilir? diyorsanız işte yanıtı...


Hisseli tapu şahsi tapuya nasıl çevrilir?

Müstakil kelime anlamı olarak bağımsız anlamını taşıyıor. Müstakil tapu, tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu gösteriyor. Bir başka ifadeyle kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye ait tapu bulunması durumu oluyor.


Burada müstakil tapu sahibi söz konusu kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu bulunmuyor. Özel tüzel kişiler, şirketler ve kamu kuruluşlarının bir taşınmaz üzerindeki sahipliği müstakil tapuda gösteriliyor.


Hisseli tapular ise bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge oluyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ancak kişinin dikkat etmesi gereken konu; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiğidir. 


Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu sahipleri arasında çıkabilecek anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak adına hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kimin olduğuna dair yazılı bir hazırlayabiliyor. 


Hisseli tapular tek tapuya çevrilmek istenebiliyor. Peki hisseli tapu şahsi tapuya nasıl çevrilir? diyorsanız işte yanıtı...


Hisseli tapunun şahsi tapuya çevrilmesi bazı şartlar gerekiyor. Bu aşamada öncelikle yapılması gereken şey tapu kaydının dikkatlice incelenmesi ve sonrasında da taşınmazın inşaatında bir imar sorununun olup olmadığı, ruhsatlı ve ruhsata uygun olarak yapılıp yapılmadığının belediyeden kontrol edilmesi oluyor.


Taşınmaz malın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmaz malın bölünme işlemleri yapılıyor ve şahsi tapuya çevrilebilir. Ancak bunun için taşınmaz malın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.

Hisseli tapu bölünür mü?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com