18 / 04 / 2024

Hisseli tapuda metrekare nasıl hesaplanır?

Hisseli tapuda metrekare nasıl hesaplanır?

Birden fazla kişinin hak sahibi olduğu tapuya hisseli tapu, hisse sahipleri de hissedar olarak biliniyor. Peki Hisseli tapuda metrekare nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı...


Hisseli tapuda metrekare nasıl hesaplanır?

Hisseli tapu; taşınmazın ortaklarının isimlerini ve bu ortakların kaç kişi olduğunu gösteren resmi belgeye deniyor Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.


Hisseli tapu sahibi olan birçok kişi aralarında sorunlar yaşanıyor.

Hisseli tapulu taşınmaz malın satışı kat mülkiyetli veya kat irtifakı kurulu olan gayrimenkullere göre daha zor oluyor. Hisseli tapu olan gayrimenkuller için banka kredisi çekmek mümkün olmuyor. 


Hisseli tapular, bütün hisse sahipleri tarafından satılabiliyor. Bununla birlikte tek hissedarlar da hisse satışı yapabiliyor.Peki Hisseli tapuda metrekare nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı...


Taşınmazların bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında, arsadan bağımsız bölümlere pay veriliyor. Tapuda yazan arsa payı; kat mülkiyetinin söz konusu olduğu yerlerde, yazılı esasa göre bağımsız bölümlere tahsis edilen bina içindeki değerlerine göre belirlenen ortak mülkiyet payına deniyor. 


Hisseli tapuda metrekare hesaplama örneği...

Tapu senedi üzerinde ana yapının bulunduğu parsel, 2000 metrekaredir ve 24 bağımsız bölümden oluşan bu binada 24 nolu taşınmazın  tapu senedin de 26/338 arsa paylı olduğu yazılmaktadır; buna göre bu gayrimenkule isabet eden arsa kaç metrekaredir? 


Formül: (2.000 metrekare / 338) x 26 =

2.000/338 = 5,91

5,91 x 26 = 153,846 metrekare

Hisseli tapu şahsi tapuya nasıl çevrilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com