01 / 05 / 2024

Hisseli tapu harcı ne kadar?

Hisseli tapu harcı ne kadar?

Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Peki hisseli tapu harcı ne kadar? İşte hisseli tapu harcı 2015..


Hisseli tapu harcı ne kadar?

Hisseli tapu, bir taşınmaz mal üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğu anlamına geliyor. Bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belgeye de hisseli tapu adı veriliyor.Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. 


Ancak taşınmaz üzerinde kimin hangi bölüme ait olduğu belirtilmiyor. Hissedarlar kendi aralarında gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Bu hususta kendi aralarında imzaladıkları sözleşmeye  “rızai taksim sözleşmesi” adı veriliyor.


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebiliyor.Peki hisseli tapu harcı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..


Hisse satışı eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç alınıyor.Hisse satışı eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için  82,50 TL olan döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.

Hisseli tapuya kredi verilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com